Boktipset: Bättre bilder/Fotoprylar

Att vara fotograf handlar inte bara om att ha kunskap om ljus, komposition och innehåll. Utan man måste vara lite ”tekniknörd” oxå :-). Och det kanske man inte är naturligt… Tur då att det finns böcker som kan kompensera. En sån är boken ”Bättre bilder/Fotoprylar” av Elin Rantakrans, utgiven av DEXT. Jag har länge gått och tittat på boken och velat om jag skulle skaffa den. Nu när jag har den är jag jätteglad för den.

Den förklarar på ett enkelt sätt vad man behöver ha i sin fotoväska och vad man använder de olika prylarna till. Har du till exempel funderat på vad en ”lensbaby” är? (Jag hade det…). Det får du svar på i den här boken. Den förklarar oxå vad du behöver för utrustning om du är ute efter ett visst resultat, till exempel ”hur får jag arkitekturbilder med raka linjer?”. Och det är inte bara ”dyra” utrustningen den berättar om, utan även filter, kringutrustning och bildbehandling.

Ett extra plus för boken är att den inte hela tiden hänvisar till modellerna Nikon och Canon (något som kan irritera mig ibland i fotoböcker, alla fotar ju inte med dem… Själv fotar jag med Olympus…). Utan den berättar om utrustningen utifrån funktion och inte tillverkare.

En annan sak som jag funderat på ibland när man ser proffsfotografers bloggar/hemsidor är vad de använder för utrustning? Även på detta finns det svar i boken (inte till 100% naturligtvis, det är ju individuellt vad man använder, men det mest troliga de har i fotoväskan).

Ännu en bra bok att ha i ”fotohyllan” där hemma!

Share on Facebook

4 thoughts on “Boktipset: Bättre bilder/Fotoprylar

 1. Och jag älskar att du älskar dom Nina.
  En gåva till dig för inte att glömma färgerna !!
  Jag vet hur mycket du tycker om ljuset, sommaren och färger.
  Jag är jätteglad du gillade.
  Stor kram och ha en,,färgrik,,hmm, nej
  En fortsatt strålande vinter 🙂 🙂

Kommentera