Bokrecension av Photoshop-recept, utgiven av Pagina, skriven av Sanna Lund, Moderskeppet.

pagina ps receptJa, nu är det ju så att Nina gifte sig med en som också visade sig vara intresserad av bild och text. Och det är även på det viset att jag oxå ville utveckla dessa intressen genom att publicera mina bilder på bloggen. Men som i så mycket annat finns intresset, men total avsaknad av några kunskaper… 🙂

Men som sagt, eftersom jag inte har några erfarenheter av redigering, vad passar då inte bättre än att mitt första blogginlägg handlar om en redigeringsbok? Ni ska få se fem bilder där jag har redigerat dem på olika sätt. De två första bilderna redigerade jag helt utan någon hjälp eller förkunskap med hjälp av ett gratis redigeringsprogram på Internet som kallas iPiccy. De två  första bilden är som sagt redigerade i iPiccy, som enligt min mening ett väldigt bra program om man är lika borta som jag, men vill ha enkla snygga resultat på sina bilder, samtidigt som man vill komma in i redigeringstänket.

Jag kan ibland bli lite överambitiös och vill lära mig för fort, så jag började med Lightroom och PS på egen hand, men resultatet blev bara frustration och att de hela lades på is för det var ju dödens tråkigt att redigera. Men då tipsade min tålmodiga fina fru Nina mig om iPiccy och visade enkelheten i det programmet och jag började se resultat och få finare bilder, och det bästa av allt, JAG fattade vad som hände! Fylld med förnyat självförtroende var jag redo att anta mig nya utmaningar. Skulle jag kanske redan våga mig på  PS? Nja, jo kanske, men inte smart att göra det helt på egen hand än. Då kom jag över just den här boken – Photoshop-recept. Boken innehåller, just som titeln avslöjar, olika recept på vad man kan göra med sina bilder i PS på ett väldigt enkelt sätt. De tre andra bilderna är redigerade efter tre olika recept från boken. Vad tyckte då jag som är helt borta när det gäller PS om boken? Hjälpte den mig?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo, för det första så skulle jag vilja säga att jag gillar den. Jag tycker att den är bra om man är ny nybörjare för den beskriver i detalj vad du ska göra och visar med detaljerade bilder så att det är lätt att förstå. Den är väldigt bra om man vill hitta en tändning i sitt redigerade och hitta glädjen.  Man får fina bra resultat på väldigt enkla sätt och man lär sig snabbt när man följer recepten. Därför vågar jag undan för undan testa själv och det är alltid det bästa sättet att lära sig på.

Den här boken är ett väldigt bra sätt att börja med om man vill komma igång med sitt redigerande genom att finna glädjen och tillfredsställelse i att få fina bilder i ett tidigt stadium av sitt redigerande. Givetvis så är den utmärkt även för de som redan har kunskaper i PS för inspiration. De recept jag använde mig av var splittoning till grisarna, detaljrikedom och karga färger till Ozzy (hunden). En riktig färgkick med med lab-läget till väggen med blommorna.

Hoppas att ni får samma nytta av boken som jag 🙂 Senare kommer en bloggserie som jag ska jobba med, som jag ska kalla ”Idiotens resa till den perfekta koppen kaffe”… Ska bli spännande och roligt att kombinera två stora intressen!

Share on Facebook

Bokrecension – Proffessionell porträttfotografering – retuschering med Photoshop

Jag öppnade bokpaketet med vördnad. BOKEN! Boken om mina absoluta favoriter i fotovärlden – porträtt och redigering! Det var nästan så att händerna darrade lite… Skriven dessutom av en av mina favvoförfattare, Scott Kelby och utgiven av Pagina Förlag.

Boken innehåller ALLT du behöver kunna för att fixa ett första klassens porträtt… och lite till. Vill du till exempel fixa till några snygga magrutor på dina bikinibilder från sommaren? Inga problem. Bättra på sminket på den där bröllopsbilden, när festen börjar gå mot sitt slut och det mesta av sminket är uppätet och utsmetat? Let´s do it!

I samband med detta kommer oundvikligen frågan om bildredigering är ”rätt” eller om det är fusk eller rentav bedrägeri. En mycket intressant diskussion i sig. Men inte just nu… Nu vill jag bara njuta av att läsa och praktisera och förbättra mina porträttbilder. Några tips har jag redan provat, du hittar dom i det HÄR inlägget.

Enjoy!

Share on Facebook

Oljemålning

Det finns en så otroligt rolig ny pensel i CS5:an, som gör att man kan få sina bilder att se ut som målningar… Jag är inte direkt (!) nån expert än och det var svårare än jag trodde, men SÅ kul…

Share on Facebook

Actions

Hittade en jättekul blogg där man får ladda ner makron som hon själv gjort till PS. Himla sjysst! Nedan är några exempel på makron jag provade. Kolla in hennes sida…

Share on Facebook

Adobe Photoshop CS5 för digitalfotografer

Plötsligt en dag damp den ner i brevlådan (eller ja, egentligen fick jag en avi och fick hämta ut boken eftersom den är så stor och tung, men det låter charmigare med ”damp ner i brevlådan”), Adobe Photoshop CS5 för digitalfotografer. Författaren är en av mina favoriter, Scott Kelby.

För det första måste jag säga att CS5 är helt UNDERBAR! Det finns en hel del nya, coola funktioner. Så jag rekommenderar starkt en uppgradering, om man skulle gå och fundera över det.

Kelby skriver, som vanligt, enkelt och pedagogiskt och med sin karakteristiska humor. Jag älskar hans böcker, dels för pedagogiken men oxå, till stor del, för hans humor. Jag gillar när en faktabok får mig att skratta. Men det är klart, om man absolut ogillar Kelbys humor kanske man ska hitta en annan bok om Photoshop…

Boken är uppbyggd på sådant sätt att jag inte måste läsa från pärm till pärm för att fatta något. Utan jag väljer det som jag är intresserad av. Något som jag uppskattar mycket (och som jag inte tror att han hade med i tidigare böcker, men jag kan ha fel) är Photoshop Killer Tips. Sidor med de där ”lite extra”, som man inte visste gick att göra, men som kan underlätta enormt i arbetsflödet.

Skulle vilja tipsa om ett tips redan nu… På sidan 307 går Kelby igenom, steg för steg, hur man förvandlar en bild till en målning med hjälp av ett helt nytt verktyg som bara finns i CS5. I bilden nedan har jag försökt mig på att praktisera det. Det är inte perfekt (är ju första gången jag provar :-)), men vansinneskul!

That´s my humble opinion om den här boken!

Share on Facebook

Nyhavn

Satt och bläddrade bland gamla bilder och ramlade över den här… ”Den måste bli super med lite lab-color” – tänkte jag… 🙂 Så in i Photoshop och vips, en härligt färgstark bild av en av de mest kända gatorna i Köpenhamn.

Lite turistfakta… H. C. Andersen bodde i huset nr 20 när han 1835 publicerade sin första sagobok och hans karriär som författare började. Också i Nyhavn, i nr 18, dog han 40 år senare. Under tiden tillbringade Andersen ytterliggare 19 år i huset nr 67.

Share on Facebook

Plastic Fantastic

Jag har kommit till final i en fototävling hos kandy.se. Om du vill får du gärna gå in och rösta på mig, det skulle göra mig otroligt glad! Röstar gör du HÄR!

PS: ”Bokeh”-känslan har jag fått till genom att använda penslar i photoshop som jag hämtat från Odsibidan Dawn

Share on Facebook

Hälften fotografi, hälften målning

VAR MED I MIN TÄVLING – temat är ÖGONBLICK! Läs mer HÄR! Du har till torsdag på dig…

Half a photography and half a painting…

Share on Facebook

Sommar

VAR MED I MIN TÄVLING – temat är ÖGONBLICK! Läs mer HÄR!

Share on Facebook

Macro Lovers

VAR MED I MIN TÄVLING! Läs mer HÄR!

Share on Facebook