Bokrecension – Bättre bilder/ Småkryp & växter

Jag måste erkänna att min första tanken när jag fick boken i handen var ”att det här är nog inget för mig, jag hatar ju småkryp”. Men så började jag bläddra i den och upptäckte att det är den PERFEKTA boken för mig. Den handlar helt och hållet om MAKROFOTOGRAFERING! Ni som har följt min blogg vet hur mycket jag älskar makrofotande!

Så bara av att bläddra igenom boken fick jag en mängd tips, idéer och inspiration. Som till exempel att ha stanniolpapper i bakgrunden till en blomma, så bildar det en mjuk och strålande bokeh (sid. 54). Eller att fota matolja i vatten (sid. 94), blir sjukt snyggt! Så är du sugen på att prova på makrofotografering så är det här boken för dig!

Boken är utgiven av DEXT förlag och ingår i en serie – du kan läsa recensionar av de andra böckerna, Bättre bilder / Grunderna, Natur och landskap och fotoprylar genom att klicka på respektive boktitel.

Share on Facebook

HDR

Har fått några kommentarer om vad HDR är för något… Ska försöka förklara så gott jag kan…

Definition från Wikipedia High Dynamic Range är ett samlingsnamn för kamerateknik och bilder som klarar extremt stora intensitetomfång, det vill säga att man i samma bild kan ha både väldigt mörka och väldigt ljusa bildpunkter. Ett sätt att få fram detta genom är att ta flera exponeringar med sin kamera. Dessa ska då vara normalt exponerad, underexponerad och överexponerad. Ju fler bilder man lägger samman, desto större omfång får man.

Alltså en bild som visar detaljer både i skuggpartierna och i högdagrarna (de ljusa partierna). Något kameran inte klarar i en exponering (antingen blir detaljerna i bildens mörka delar nästan svarta, eller så blir detaljerna i de ljusa delarna utfrätta). Har man en systemkamera finns det ofta en inbyggd funktion för att ta HDR-bilder. Det vill säga att den tar en serietagning om 3-5 bilder där några bilder är underexponerade (mörka, men där detaljerna i de ljusa delarna framträder) och några är överexponerade (tvärtom, alltså).

Har man inte den funktionen inbyggd kan man naturligtvis göra det manuellt (se ett tips HÄR), men det kräver ett stativ eftersom motivet ska vara exakt detsamma. Sedan använder man ett program – förslagsvis Photomatix – som slår ihop bilderna så att ALLA detaljer kommer med. Sen kan man själv greja med bilden och förstärka färger etc.

En lite ”innegrej” just nu i fotovärlden… 🙂 HÄR kan du se några fantastiska exempel på HDR-bilder!

Exempel på bilderna före och efter… Det fina med HDR är att den tekniken kan göra en ”tråkig” bild riktigt intressant!

Share on Facebook

Glad…

Man går här i höstkylan och känner sig lite allmänt hängig och så en förkylning på det… Tyckte lite synd om mig som fick ligga idag istället för att vara ute bland alla vackra färger… Men så fick jag den här av Tove, och livet fick en liten guldkant igen…

Tusen tack, Tove. Dina ord om min blogg värmde ner till tårna!

Några förpliktelser följde med… 🙂

Enligt instruktionerna ska man berätta tre saker som ligger en varmt om hjärtat och visa en favoritbild, sen skicka den vidare till fem andra bloggare.

1. Fotografering (what a chocker… :-))
2. Böcker
3. Musik

Favoritbild är svårt att välja… Men väljer en blomma jag fotat i HDR (som just nu är lite favorit hos mig).

Och awarden skickar jag vidare till –

Annikki
Cat
Helena Kulle

Ps. På torsdag kör Bilduppdraget igång igen!

Share on Facebook

Watery Wednesday

Gå in och rösta fram bästa bilden på temat ÖGONBLICK… (klickbar länk) Please vote for the best picture!

PS. Jag kom till final hos kandy.se! Snälla ni, gå in och lägg en röst på mig! Rösta gör du HÄR

Share on Facebook

Ocean waves

Nu är tävlingen stängd! UNDERBART med så många bidrag, men SVÅRT att välja ut tio finalister! Men om ett par dagar ska jag lägga ut finalisterna här och så får ni börja rösta…

Vill oxå passa på att påminna om att Bilduppdraget Inspiration & Kreativitet startar upp nu i helgen! Temat finns redan uppe och imorgon kan ni länka era bidrag till MrLinky. Vill du vara med, klicka HÄR!

Har fler saker att säga… 🙂 Ni som fortfarande är tävlingssugna och bor i närheten av Finspång kan tävla HÄR! Temat är sommar… och vinsten ett presentkort på 300 kr att användas på bokhandeln i Finspång (till en fotobok, kanske…)

Slutligen vill jag påminna om att mina bilder finns till försäljning! HÄR finns mer information. En snygg affisch att hänga på väggen kanske eller en ny fräsch musmatta, kanske som present… möjligheterna är många!

That´s all for today, folks!

Share on Facebook

Sommar

VAR MED I MIN TÄVLING – temat är ÖGONBLICK! Läs mer HÄR!

Share on Facebook

Bokrecension – Kreativ fotografering med rätt exponering av Bryan Peterson

Jag har läst en hel del fotoböcker vid det här laget. De flesta har jag tyckt varit bra (har skrivit om dem här på bloggen, klicka på kategorin Bokrecensioner om du vill läsa mer…). Scott Kelbys böcker till exempel, är oerhört bra och inspirerande. Men inga av de böcker jag läst hitintills har på ett så lättfattligt och pedagogiskt sätt skrivit om TEKNIKEN bakom en bra exponering som Petersons bok!

Det skrivs ofta om den här boken att den är bra för nybörjaren – och det är naturligtvis sant – men även en mer erfaren amatörfotograf kan ha stor glädje av den här boken. Peterson förklarar på ett bra sätt tekniken i kameran – bländare, slutare och ISO – och deras betydelse. Men inte nog med det, han skriver dessutom om hur du, genom att lära dig tekniken, kan ta så kreativa bilder som möjligt. För det är ju det man vill, eller hur? Och det är SÅ mycket lättare om man inte samtidigt ska behöva fundera över ”hur var det nu, skulle det vara liten eller stor bländare?” – utan att den kunskapen sitter som i ryggmärgen.

Boken innehåller en mängd bilder tagna av författaren för att belysa hans text och som verkligen inspirerar. Den innehåller även några kapitel om specialtekniker (exempelvis panorering) och filter. Boken är utgiven av Pagina förlag.

Jag anser absolut att denna bok är värd alla sina pengar och borde finnas i varje fotografs bibliotek!

Share on Facebook

Egeby Slot

Igår åkte vi några mil sydvest om Odense till ett vackert slott som låg i en underbar park! Egeby (Ekbyn, fritt översatt) slott var otroligt vackert och flera intressanta museum fanns i parken, bilder kommer vad det lider…

Share on Facebook

Fotografens ögonblick av Joe McNally

McNally är tillbaka igen efter sin bok Blixt, fotografering i kamerablixtens ljus! Den här gången med en bok som lär dig att ta de där bilderna som säljer. I förordet (som skrivs av Scott Kelby) berättas det att boken kom till efter en workshop där bland annat Joe MacNally höll sin presentation. Kelby beskriver McNallys framförande som en presentation full av guldkorn – ”Plötsligt och magiskt, verkade ett koncept som jag läst hela böcker om, äntligen vettigt. Allt föll på plats, det var ögonblicket då det klickade.”

Boken är ingen bruksanvisning i hur man hanterar en kamera, hur man tar bra bilder genom att tänka på kompostion, ljus, innehåll m.m. Vill du ha en sån bok är det inte denna du söker. Nej, utan den här boken är upplagd på ett helt annat sätt, men briljant i all sin enkelhet. McNally visar en av sina bilder på en sida och på nästa förklarar han hur han tänkt och gjort för att ta just denna bild. Någon rad i fetstil i marginalen är hans ”guldkorn”

Boken är fantastiskt inspirerande eftersom den får en att tro på att man själv faktiskt också skulle kunna ta en lika bra bild. Så, för dig som strävar efter det där ”lilla extra” i din fotografiska utveckling kommer inte att bli besviken på den här boken.

Signerat,

Share on Facebook

Tilt-Shift & Tävling!

Något som är väldigt inne just nu är tilt-shift effekten. En del använder speciella objektiv för att få till effekten, man kan oxå fixa effekten i efterhand i PS. Men tack vare [En bulle ur ugnen] fick jag tipset om den HÄR sidan, där man kan få sin bild ”tilt-shiftad” alldeles gratis och superenkelt. Prova!

FÖRE

EFTER

Lite kul effekt faktiskt… En annan spännande sak jag hittade hos Ann-Louise var en TÄVLING! Tävla gör man genom att klistra in följande rad i ett inlägg…

Jag tävlar om en canvastavla i valfri storlek (upp till 150 x 100 cm värde ca 2200 kr) hos [En Bulle Ur Ugnen].

OBS! DU MISSAR VÄL INTE MIN FOTOUTMANING?! Nytt tema på torsdag! (Klickbar länk)

bloglovin

Share on Facebook