Bokrecension av Photoshop-recept, utgiven av Pagina, skriven av Sanna Lund, Moderskeppet.

pagina ps receptJa, nu är det ju så att Nina gifte sig med en som också visade sig vara intresserad av bild och text. Och det är även på det viset att jag oxå ville utveckla dessa intressen genom att publicera mina bilder på bloggen. Men som i så mycket annat finns intresset, men total avsaknad av några kunskaper… 🙂

Men som sagt, eftersom jag inte har några erfarenheter av redigering, vad passar då inte bättre än att mitt första blogginlägg handlar om en redigeringsbok? Ni ska få se fem bilder där jag har redigerat dem på olika sätt. De två första bilderna redigerade jag helt utan någon hjälp eller förkunskap med hjälp av ett gratis redigeringsprogram på Internet som kallas iPiccy. De två  första bilden är som sagt redigerade i iPiccy, som enligt min mening ett väldigt bra program om man är lika borta som jag, men vill ha enkla snygga resultat på sina bilder, samtidigt som man vill komma in i redigeringstänket.

Jag kan ibland bli lite överambitiös och vill lära mig för fort, så jag började med Lightroom och PS på egen hand, men resultatet blev bara frustration och att de hela lades på is för det var ju dödens tråkigt att redigera. Men då tipsade min tålmodiga fina fru Nina mig om iPiccy och visade enkelheten i det programmet och jag började se resultat och få finare bilder, och det bästa av allt, JAG fattade vad som hände! Fylld med förnyat självförtroende var jag redo att anta mig nya utmaningar. Skulle jag kanske redan våga mig på  PS? Nja, jo kanske, men inte smart att göra det helt på egen hand än. Då kom jag över just den här boken – Photoshop-recept. Boken innehåller, just som titeln avslöjar, olika recept på vad man kan göra med sina bilder i PS på ett väldigt enkelt sätt. De tre andra bilderna är redigerade efter tre olika recept från boken. Vad tyckte då jag som är helt borta när det gäller PS om boken? Hjälpte den mig?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo, för det första så skulle jag vilja säga att jag gillar den. Jag tycker att den är bra om man är ny nybörjare för den beskriver i detalj vad du ska göra och visar med detaljerade bilder så att det är lätt att förstå. Den är väldigt bra om man vill hitta en tändning i sitt redigerade och hitta glädjen.  Man får fina bra resultat på väldigt enkla sätt och man lär sig snabbt när man följer recepten. Därför vågar jag undan för undan testa själv och det är alltid det bästa sättet att lära sig på.

Den här boken är ett väldigt bra sätt att börja med om man vill komma igång med sitt redigerande genom att finna glädjen och tillfredsställelse i att få fina bilder i ett tidigt stadium av sitt redigerande. Givetvis så är den utmärkt även för de som redan har kunskaper i PS för inspiration. De recept jag använde mig av var splittoning till grisarna, detaljrikedom och karga färger till Ozzy (hunden). En riktig färgkick med med lab-läget till väggen med blommorna.

Hoppas att ni får samma nytta av boken som jag 🙂 Senare kommer en bloggserie som jag ska jobba med, som jag ska kalla ”Idiotens resa till den perfekta koppen kaffe”… Ska bli spännande och roligt att kombinera två stora intressen!

Share on Facebook

Bokrecension – iPad boken av Peter Jensen

En lite ovanligare bok för mig att recensera. De flesta böcker jag skriver om är fotoböcker. Men jag har länge gått och funderat på det här med iPad. I synnerhet oxå eftersom jag är en stor bokslukare.

Boken är lättskriven, med mycket bilder och välstrukturerad. Den ger en total novis, som mig, en tydligt bild av vad en iPad är och vad man kan använda den till. Och kapitlet om bilder var särskilt intressant. Tänk dig att få samla dina finaste bilder och som du ALLTID kan ha med dig. Som du stolt kan visa upp för alla och envar. Eller om du plötsligt skulle stöta på någon som vill anställa en fotograf, tänk då vad praktiskt att ha med dig din portfolio.

Jag ska villigt erkänna att boken fått mig att ALLVARLIGT fundera över ett inköp av en iPad. Läs och bli inspirerad du oxå!

Share on Facebook

Bokrecension – Proffessionell porträttfotografering – retuschering med Photoshop

Jag öppnade bokpaketet med vördnad. BOKEN! Boken om mina absoluta favoriter i fotovärlden – porträtt och redigering! Det var nästan så att händerna darrade lite… Skriven dessutom av en av mina favvoförfattare, Scott Kelby och utgiven av Pagina Förlag.

Boken innehåller ALLT du behöver kunna för att fixa ett första klassens porträtt… och lite till. Vill du till exempel fixa till några snygga magrutor på dina bikinibilder från sommaren? Inga problem. Bättra på sminket på den där bröllopsbilden, när festen börjar gå mot sitt slut och det mesta av sminket är uppätet och utsmetat? Let´s do it!

I samband med detta kommer oundvikligen frågan om bildredigering är ”rätt” eller om det är fusk eller rentav bedrägeri. En mycket intressant diskussion i sig. Men inte just nu… Nu vill jag bara njuta av att läsa och praktisera och förbättra mina porträttbilder. Några tips har jag redan provat, du hittar dom i det HÄR inlägget.

Enjoy!

Share on Facebook

Bokrecension – Bättre bilder/ Småkryp & växter

Jag måste erkänna att min första tanken när jag fick boken i handen var ”att det här är nog inget för mig, jag hatar ju småkryp”. Men så började jag bläddra i den och upptäckte att det är den PERFEKTA boken för mig. Den handlar helt och hållet om MAKROFOTOGRAFERING! Ni som har följt min blogg vet hur mycket jag älskar makrofotande!

Så bara av att bläddra igenom boken fick jag en mängd tips, idéer och inspiration. Som till exempel att ha stanniolpapper i bakgrunden till en blomma, så bildar det en mjuk och strålande bokeh (sid. 54). Eller att fota matolja i vatten (sid. 94), blir sjukt snyggt! Så är du sugen på att prova på makrofotografering så är det här boken för dig!

Boken är utgiven av DEXT förlag och ingår i en serie – du kan läsa recensionar av de andra böckerna, Bättre bilder / Grunderna, Natur och landskap och fotoprylar genom att klicka på respektive boktitel.

Share on Facebook

Längtar…

… tills imorrn. För då ska jag äntligen åka och hälsa på brorsbarnet (och övriga familjen oxå så klart :-)). Så länge får ni några sommarbilder…

Har varit lite dålig på att hälsa på er andra, men ni ska veta att jag uppskattar era kommentarer! Två frågor har jag fått på sistone som jag tänkte försöka mig på att svara på…

Hejsvejs! Jag hittade just till din blogg=) Jag har just blivit inspirerad av att fotografera men jag har ännu ingen systemkamera men ska just köpa en runt 4000 kr klassen. Jag undar om tips på kamera samt och du har andra tips för mig som nybörjare då jag inte kan något alls om användning av en systemkamera.

Själv fotar jag ju med Olympus och det är ett märke jag starkt rekommenderar. Exempelvis Olympus E-520. Men Nikon och Canon är ju de vanligaste, därför tenderar det att finnas mer grejer till de kamerorna på fler ställen. En bok jag verkligen kan rekommendera är Kreativ fotografering med rätt exponering av Bryan Peterson (du kan läsa en recension HÄR). Den ger praktiska och kreativa tips. Moderskeppet och Fotosidan är två websidor som kan inspirera mycket.

Vilka underbara bilder!! Har en fråga om objektiv, jag ska köpa nytt till min nikon d5000, har du några tips vad jag bör tänka på?

Jag vet inte vad objektiven för nikon heter, men jag skulle helt klart satsa på ett ljusstarkt (så lågt bländartal det bara är möjligt) makroobjektiv. Perfekt för makron (så klart:-)) men oxå PERFEKT för porträttbilder. Allmänt perfekt faktiskt. Det är mitt absolut bästa objektiv och jag har det på i princip jämt!

Share on Facebook

Bildredigering…

Det finns många bra program där man kan redigera sina bilder. Två bra program är Photoshop Element och Photoshop Lightroom. Och som det slumpar sig behandlar nedanstående två böcker just dessa program… 🙂

Lightroom är ett program jag aldrig provat, men varit sugen på, när jag sett hur andra använt det. Än mer sugen blir jag efter att ha läst David duChemins bok Photoshop Lightroom – Från vision till förädling av dina bilder utgiven av Pagina förlag. duChemin har även skrivit boken Berätta i bild – så tar du bilder som berör, en fantastiskt inspirerande bok. Så jag hade höga förväntningar på boken om Lightroom och undrade i mitt stilla sinne hur fascinerande han kunde skriva en ren faktabok? Jag kan säga så här, jag blev inte besviken!

Förutom ren fakta om hur programmet i sig fungerar, bygger boken på tanken att inte ”bara” redigera en bild utan att skapa en vision och förverkliga den.

Redan första kapitlet fångade min uppmärksamhet (annars brukar jag ofta hoppa över introduktionen och gå direkt på faktadelarna). Men duChemins introduktion handlade om den oerhört intressanta frågan ”Om bilden är behandlad, hur vet jag då att det verkligen såg ut så”? Åh, vad jag älskar att föra denna diskussion. Jag håller nämligen med duChemin till hundra procent när han skriver att ”vi har vuxit upp med lögnen (kursiverat av mig) att kameran aldrig ljuger”.

En faktabok med inslag av filosofiska funderingar, kan det bli bättre?

Sen har vi boken om Photoshop Elements 9 skriven av veteranerna Scott Kelby och Matt Kloskowski. Den är uppbyggd enligt samma koncept som föregångaren, men med nyheterna från Elements 9. Boken innehåller även en hel del ”specialtrick” som författarna själva använder.

Det är därför jag gillar Kelbys och Kloskowskis faktaböcker så mycket. De bjuder på sina egna erfarenheter och lyckas göra en ”torr” faktabok om ett datorprogram till något personligt. Och ger läsaren känslan av att ge sig ut på ett spännande äventyr. Inte illa!

Share on Facebook

Bättre bilder/ Grunderna

För dig som nyss upptäckt hur kul det är att fota! Eller som redan upptäckt det men vill utvecklas… 🙂

Boken ges ut av bokförlaget DEXT och är skriven av Elin Rantakrans och Tobias Hagberg. Den innehåller råd och tips på hur du förbättrar dina bilder, redan i kameran. Visst kan man fixa det mesta i Photoshop men det roligaste är att få till det så bra som möjligt redan i kameran. I den här boken får du råd om komposition, porträttfotografering, naturfotografering m.m.

Boken är upplagd med kapitel och korta stycken till varje bild som behandlar ett visst råd/knep, t ex hur man fångar rörelse på ett kreativt sätt. Ett kapitel handlar om blixt och sista kapitlet går in lite på bildbehandling.

Näst sista knepet handlar om hur du säkrar bilderna för framtiden. OERHÖRT viktigt! Jag vet inte hur många gånger jag varit med om kompisar som förlorat hela år av bilder för att man bara sparat bilderna på ett ställe! Läs detta stycke först! Sidan 122…

Så, för att sammanfatta, en bok för dig som är nybörjare eller som kommit en bit på väg och vill utvecklas. Massor med bra råd/knep tillsammans med en mängd bilder som illustration! Du kommer inte att ångra att du läst denna bok!

Share on Facebook

Paginas nya fotobokserie

Nu står de där i bokhyllan, alla sex böckerna i Paginas nya fotobokserie. Jag har en svaghet för böcker i allmänhet men serier i synnerhet. Även faktaböcker. Det är något speciellt med serier. Inom skönlitteraturen tycker jag om serier för att man inte behöver lära känna nya karaktärer bara för att man är färdig med en bok. Serier håller helt enkelt längre. Det är välbekant och tryggt.

Så också med faktaböcker… Även om dessa böcker har olika författare är de upplagda på samma sätt både i stil, text och layout. Och det uppskattar jag, det ger en känsla av kontinuitet och sammanhang. Man vet att man kommer att få mycket kunskap, men kan också, naturligtvis, bara läsa de böcker som intresserar en. Nu råkar det vara så att alla områden som böckerna inriktar sig på intresserar mig!

En kort beskrivning av böckerna kommer här…

MODELLFOTOGRAFERING – Ljussättning för rätt uttryck i bilden. En bok som fokuserar väldigt mycket på ljuset. Man kan kanske tycka att ljus är ljus och inte så mycket mer med det. Men boken lär ut fantastiska, kreativa och enkla sätt att använda studioljus i porträttfotografering. Alltifrån hårt ljus, till high key, till low key och vidare till mjukt ljus. Och olika stilar, t ex pinuppbilder (som blivit väldigt populära), budoir- och gravidbilder.

 

 

 

 

BEFINTLIGT LJUS – Fotografera med det bästa ljuset. Den här boken kan man säga är en motsats till modellfotoboken. Den här sätter det befintliga ljuset i fokus. Hur ska du tänka vid olika sorters ljus. Den här boken kan jag nog tycka är en av de viktigare böckerna, på så sätt att ljus MÅSTE finnas för att det ska kunna bli ett fotografi. Och befintligt ljus är oftast det jag som amatörfotograf använder mest. Så varför inte lära mig bästa sättet att utnyttja exempelvis molniga dagar, soliga dagar, fönsterljus och motljus?

 

 

 

 

FOTOGRAFERA BARN – Konsten att ta kreativa bilder på barn. Visst är de härliga, de där spontana, charmiga och naturliga bilderna på barn? Hur får man sådana bilder då? För, lets face it, barn är inte alltid de lättaste att fota. Ett av knepen boken delar med sig av är – ”Om ’läget, läget och läget’ betyder allt inom fastighetsmarknaden så är det för barnfotografering ’tålamod, tålamod och tålamod’ som gäller”. Men att få lyckade barnbilder är något av det bästa som finns! Så, läs och få del av alla knep!

 

 

 

 

CAMERA RAW – Fotografera och bildbehandla i råformat. När jag först skaffade systemkamera tog det ett bra tag innan jag började använda raw-läget, men när jag sen gjorde det… oj, oj, oj! Jag kan ärligt säga att raw-formatet TOTALT räddade ett bröllopsjobb jag gjorde! Att fota i raw är inte så annorlunda än att fota ”vanligt”, det kan ta någon sekund längre för bilden att sparas på minneskortet och filen tar större plats. Men i bildbehandlingen kan det betyda all skillnad i världen! En riktigt mörk alternativt utfrätt bild kan faktiskt räddas och dessutom bli väldigt bra i slutändan. Man kan säga att den här boken inte handlar så mycket om själva fotandet utan om bildbehandlingen i Camera Raw. Har du aldrig provat raw så rekommenderar jag det STARKT!

 

 

 

PORTRÄTTFOTOGRAFERING – Så fångar du personlighet på bild. Den här boken innehåller allt du behöver veta för att kunna ta vackra och kreativa porträtt. Grunderna i tänkandet kring posering till exempel. Det kan göra stor skillnad med bara en liten vridning på huvudet. Eller att få ett par att hålla huvudena tätt ihop. För grejen är den, att vi, när vi fotas inte automatiskt intar den bästa och mest ”flattering” posen. Snarare tvärtom, vi blir lätt lite stela och konstlade. Så det är upp till fotografen att få porträtten att bli levande och spegla personligheten. I boken får du råden som hjälper dig att göra det!

 

 

 

 

STUDIOLJUS – Tekniker för ljussättning. Här får du riktigt basic kunskap om ljusets egenskaper och hur det påverkar färgerna i bilden. Dessutom går den noga igenom hur man bäst använder tekniken kring ljusmätning och ljussättning.

 

 

 

 

 

Man kan säga sammanfattningsvis att böckerna går in en del i varandra, flera böcker behandlar till exempel ljussättning, men så är det oerhört viktigt oxå. De kompletterar varandra bra och har man läst dessa böcker har man en riktigt bra grund att stå på som fotograf.

Böckerna är lättlästa, med många tydliga exempel och extra tryck på viktiga tankar! Och så är de snygga i bokhyllan också… 🙂

Share on Facebook

Dax för boktips igen…

Den här gången är det boken Bättre bilder/ Natur och landskap av Martin Borg utgiven av DEXT bokförlag.

En bok som både tar upp grunderna för bättre naturbilder men som oxå bjuder på det där lilla extra. Eller vad sägs om tipsen ”skaka kameran” och ”andas på linsen”…?! Och när jag såg bilderna som blivit resultatet av dessa tips vart jag så inspirerad att jag grabbade tag i kameran och testade direkt… Det är högt betyg!

För det är ju så att det finns en OCEAN (märkte ni dubbeltydningen…:-)) av fotoböcker och efter att ha läst fler och fler börjar jag bli kräsen… Så därför blir jag alltid extra glad när jag märker att författaren ansträngt sig och försökt få med sin personliga stil och knep som man inte hittar överallt.

Sen finns även de mer ”traditionella” råden med, oxå. Som hur man får vattnet så där silkesmjukt… eller varför det faktiskt lönar sig att fota i gryning och skymning…

Boken finns att köpa, bland annat hos adlibris.com

Share on Facebook

Boktipset! Kreativ fotografi – från inspiration till bild

Jag har förut skrivit om en annan bok som oxå handlade om kreativ fotografering (du kan läsa det boktipset HÄR). Den här boken skulle jag säga är ett väldigt bra komplement till den andra boken. Den andra boken handlar om hur du rent tekniskt tar kreativa bilder (bländare, slutare och såna saker…). Den här boken handlar om innehåll, färger och former. Att kunna LÄSA en bild och därigenom lära sig att uttrycka sig genom sina egna bilder.’

Det här lite mer flummigt, svåra (tycker jag) att uttrycka något med sin bild. Berätta något. Det förklaras bra i den här boken genom att den tar upp vad det är som gör en bild… balansen, negativa ytor, känslor osv.

Den ger svar på frågor som: Måste motivet vara vackert, hur gör man för att fotografera sånt som redan är fotograferat tusentals gånger?

Den ger tips på hur man kan utmana sig själv, ta sina bilder ännu en nivå högre upp. Identifiera vilken nivå man är på! Detta tillsammans med författarens, George Barr, egna bilder och erfarenhet gör boken till en liten guldgruva för dig som kanske kört fast eller vill gå vidare, eller både och…

Share on Facebook